Senza  Peli 

American Hairless Terriër 

De Amerikaanse Haarloze Terrier

De American Hairless Terriër is een kleine tot middelgrote, in balans zijnde, gespierde hond met een elegante uitstraling. Het zijn alerte, intelligente en aanhankelijke hondjes. Hun grote hoeveelheid energie maakt hen goede kameraadjes voor de kinderen, en hun intelligente en aanhankelijke aard maakt hen loyale familieleden.

De pups worden geboren met een zacht aanvoelende onontwikkelde dons vacht. Deze verdwijnt geleidelijk waardoor de pups op een leeftijd van zes tot acht weken volledig haarloos zijn. Een volwassen Amerikaanse haarloze terriër is volledig vrij van haar, met uitzondering van snorharen, een dunne baard oftewel whiskers en wenkbrauwen. Er kunnen korte, zeer fijne haren aanwezig zijn op het lichaam van een volwassen hond, deze zijn bijna niet zichtbaar. De huid is glad en voelt warm aan. De haarloze variëteit kan zweten wanneer ze oververhit of gestrest zijn, maar dit mag niet beoordeeld worden in de ring.

Serieuze fouten: Haar dat langer dan 1 mm is bij een hond ouder dan zes maanden.

Elke huidskleur wordt aanvaard. De huid is meestal tweekleurig met een onderliggende huidskleur en sproeten of vlekken van de contrasterende kleur. De vlekken worden groter naargelang de hond ouder wordt en zullen donkerder zijn bij blootstelling aan de zon.

Schofthoogte: 31-41 cm Gewicht: 5 kilo – 10 kilo

karakter

De Amerikaanse haarloze terriër is een energieke, alerte hond die door zijn nieuwsgierigheid en intelligentie gemakkelijk te trainen is. De voorouders van dit ras werden gefokt om te jagen. De Amerikaanse haarloze terriër is een buitengewoon vriendelijke metgezel en hij kan goed opschieten met kinderen, andere honden en zelfs katten. De Amerikaanse haarloze terriër geniet enorm enthousiast van menselijk gezelschap en past zich snel aan de levensstijl van het gezin aan. De haarloze honden hebben bescherming nodig tegen de zon in de zomer en tegen de kou in de winter.

Gezondheid

Honden die voor de fokkerij worden gebruikt, moeten op gezondheid worden getest op Patella Luxatie, PRA (progressieve retinale atrofie) ,

PLL (Primaire lensluxatie),DM (Degeneratieve myelopathie), vWD type I

(de ziekte van von Willebrand), PLL (Primary lens luxation)

Levensverwachting 12-14 jaar

Geschiedenis

Tot de jaren zeventig was de American Hairless Terriër qua gestalte en doel identiek aan de Rat Terriër. De American Hairless Terriër is ontstaan toen er een zeldzame mutatie optrad in een nest Rat Terriër-puppy's geboren in Louisiana in 1972.
In dit nest van ogenschijnlijk normale Rat Terriërs was een puppy die volledig haarloos was. De fokkers van dit nest wisten niet wat ze moesten doen met deze haarloze teef die een roze huid had met zwarte vlekken. Nadat de puppy was gespeend, gaven ze haar aan Willie en Edwin Scott.
Het teefje heette Josephine en was de eerste volledig haarloze Rat Terriër.
Josephine werd de vrouwelijke basis voor de American Hairless Terriër. Josephine heeft in haar eerste nest één haarloze puppy geproduceerd. Dit was ook een teefje Gipsy genaamd. Josephine werd verschillende keren gedekt en produceerde pas op haar negende opnieuw haarloze puppy's. Het waren twee haarloze puppy's, een reu en een teef, Jemima en Snoopy.
In 1983 werd Jemima gedekt door Snoopy en kregen zij verschillende haarloze nakomelingen. Een nieuw ras, de American Hailess Terriër, werd geboren. De Scotts zetten hun fokprogramma voort, hielden een zorgvuldige administratie bij en richtten de eerste club op die zich toelegde op hun nieuwe ras. De American Hairless Terrier Club of America, werd opgericht in 2009; het ras kreeg in 2016 volledige AKC-erkenning.
En in november 2019 nationaal erkend in Nederland als non FCI ras.

Oorspronkelijk doel in relatie tot het uiterlijk

De voorouders van dit ras (de Rat Terriër) werden gefokt om te jagen. Het gebrek aan vacht maakt de haarloze variëteit ongeschikt voor de jacht, maar beide variëteiten hebben nog steeds een sterk jachtinstinct. Hun schijnbaar onbeperkte energie helpt hen om uit te blinken in honden evenementen.

Het naakt gen 

Het verantwoordelijke gen dat er voor zorgt dat de American hairless terrier naakt is, is niet het zelfde als het gen als dat van de Peruaanse naakthond, de Mexikaanse Naakthond en de Chinese  naakthond waardoor de AHT NIET te maken heeft met de bijkomende gezondheid problemen en het ontbreken van tanden.
Het haarloze gen van de AHT is recessief (homozygoot recessief). Het haarloze gen in de andere rassen is dominant.

De American Hairless Terriër wordt beschouwd als een hypoallergeen ras, hoewel geen enkel ras volledig hypoallergeen is.

E-mailen
Info